VMWare VPS vs. HyperVM VPS

Elsősorban használhatósági és teljesítménybeli összehasonlítást szeretnénk bemutatni a hypervm és a vmware vps -ek esetében.

HyperVM előnyök: A HyperVM virtuális gép bármely számítógépről vezérelhető, ahol van internet kapcsolat és egy korszerű internet böngésző.

A HyperVM telepítéséhez mindössze be kell jelentkezni a webes kezelő felületére, ki kell választani, melyik linux operációs rendszert szeretnénk telepíteni, majd egy kattintással telepíthető a virtuális gépre.

A webes böngészővel hozzáférhetünk termináljához, elvégezhetjük a szükséges beállításokat ssh kliens használata nélkül is.

Leállítani, újraindítani szintén a webes felületen keresztül lehetséges. Amennyiben másik linux operációs rendszert szeretnénk a korábbi helyett, egy gombnyomással újra telepíthetjük egy másik disztribúciót választva.

A HyperVM hátránya, hogy nem teljes értékű virtualizációt biztosít. Nincs például lehetőség swap önálló konfigurációjára illetve használatára. Azt a felügyeleti rendszer vezérli. Amennyiben kevésnek bizonyul a memória, akkor sajnos a vm megáll. Nincs továbbá lehetőség tűzfal használatára, ennek beállításait is teljes egészében a gazda rendszer kezeli, így például a forgalom figyelésére vagy hívatlan vendégek kizárására csak a kiszolgáló alkalmazásban van lehetőség, tűzfalnál nincs.

VMWare előnyök:szinte teljesen úgy működik, ahogyan egy szerver, a VMWare előzetes konfigurálása után lehet rá beállítástól függően Windows vagy Linux vagy Unix alapú operációs rendszer telepíteni, az operációs rendszerek tehát nem kizárólag linuxra korlátozódnak. Lehetőség van tűzfal szabályok beállítására, ezzel egy esetleg támadót már ip cím alapján a tűzfal is képes blokkolni, nem szükséges az alkalmazást ilyen irányban fejleszteni a védelemhez. További hálózati kártyák beállítására, külön partíciók létrehozására, többféle fájlrendszer használatára egyazon virtuális gépen van lehetőség. Ennek megfelelően akár titkosított fájlrendszer használata is lehetséges. Ez elsősorban azok számára jó hír, akik bizalmatlanok a VPS hostinggal kapcsolatban, személyes adataikat vagy egyéni fejlesztéseiket féltik.

Lehetőség van swap használatára is tehát, ha elméreteznénk a futtatandó programot és több memóriát venne fel, mint szeretnénk, nem fog azonnal megállni a virtuális gép, lehetőség van a korrekcióra, amíg a virtuális memória vagy swap bírja. A futó operációs rendszerről úgy nevezett snapshot készíthető, amely pillanatnyi biztonsági mentéshez hasonlíthatunk, az elkészült snapshotból visszaállíthatjuk a korábbi állapotot a kliensünkkel a kiszolgálóhoz csatlakozva.

Amennyiben úgy döntenénk, hogy a választott operációs rendszer mégsem felel meg céljainknak, akkor hasonlóan a szerverhez újratelepíthetjük.

A VMWare továbbá konfigurációs segédprogramot is biztosít ingyenesen a VPS optimális kihasználásához a VMWare Tools néven. Ezt futtatva az adott operációs rendszert finomhangolja a maximális sebesség elérése érdekében.

A VMWare hátránya, hogy jelenleg csak Windows operációs rendszeren futó kliens programból végezhető el rajta minden művelet. Hátrányként értékeljük továbbá azt is, hogy FreeBSD emulációja során az io teljesítménye esetenként visszaesik látszólag minden ok nélkül. Linux és Windows alapú operációs rendszerek esetében azonban ilyet nem tapasztaltunk.

Posted in VPS Blog.

Comments are closed.

4 000 Ft +áfa/ hó
MinimálVPS
  • 1 Ghz processzor
  • 1 GB Memória
  • 50 GB Tárterület